2013. március 20., szerda

Kutyabaj

Láttunk már egy-két, az európai higiéniai előírásoknak valószínűleg nem megfelelő dolgot, főként India low-budget éttermeiben: a rekordot eddig talán a koszos evőeszközt a nadrágzsebéből előhúzó, majd puszta kezével megtörölgető pincér volt az agrai Hotel Raj konyháján, a leginkább gyomorforgató látvány mégis a ma esti, a szokásos helyeinknél puccosabb Palm Villa hotel ebédlőjében ért.
Mirissában vagyunk, nem messze Sri Lanka legdélibb pontjától, a Dondra Pointtól, hogy a decembertől áprilisig errefelé vonuló kék bálnákat és ámbrásceteket megleshessük. A hattoni vonaton megismert japán nénivel már megtárgyaltuk, lényeges különbség van az utazók és a turisták között, és sajnos ebben a hangulatos stranddal rendelkező falucskában határozottan az utóbbiból van több. A fehér ruhácskákban és kényelmetlen szandálokban parádézó vendégsereg (Azoknak, akik nem csak a strandra jönnek, hanem az országot is meg szeretnék ismerni, szerintem eszük ágában sincs ilyen "hiábavalóságokat" magukkal cipelni.) túlnyomó része nagyra értékelte a lábaink körül sündörgő kutyákat és macskákat. Valószínűleg a szomszéd utcában már nem jártak, ahol jóval feltűnőbb, mennyi különféle bőrbetegséggel és egyéb nyavalyával lehet megáldva egy átlagos ázsiai kóbor kutya. Előfordul, hogy első látásra ugyan rendben vannak (bár ez elég ritka), de tünetmentesen, csupán hordozóként ugyanakkora rizikó hozzájuk érni, mint azokhoz, amiknek füléből-farkából csorog a vér és a genny, és a rühtől meg a bolháktól már nincsen szőr a testükön.
A szomszéd asztalnál ülő néni, miután jól lakott, először a tenyeréből etette az egyik blökit, majd a tányérját nyalatta ki vele. (A kutya biztosan nem tartozott senkihez, a felszolgálók időnként megpróbálták elijeszteni - a vendégektől kapott finom falatoknak hála, sikertelenül.) Bízom benne (bár azt hiszem, fölöslegesen), hogy ebben az étteremben mosogatószert is használnak, nem csak langyos vizet, és hogy a néni tányérja következőként nem az én asztalomra jutott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése