2013. március 10., vasárnap

Polonnaruwa 2

Otthon nagyon ritkán fordul elő, hogy önszántunkból sportolással töltjük a hétvégét (kényszeríteni meg nem igazán szoktak), ennek ellenére ha kirándulunk, nem szívesen ülünk nyugton, egy helyben. A tegnap délutáni tekerés után is két keréken folytattuk Sri Lanka középkori fővárosának felfedezését, ugyanis a több hektárnyi területet gyalog bejárni képtelenség.

Hogy kicsit képbe kerüljünk a város sokszáz éves múltjával kapcsolatban, első utunk a régészeti múzeumba vezetett. Bár a sok eddig ismeretlen hely-, épület- és személynév kissé összemosódott, mire bejártuk az összes termet és elolvastuk a részletes leírásokat, szerencsére azért a helyére került néhány fontos információ. Polonnaruwa neve a 12. században élt I. Nagy Parakramabahu király nevével kapcsolódik szorosan össze. Neki köszönhetőek a város körül épült víztározók, valamint az egyházi és az udvartartást kiszolgáló épületek túlnyomó többsége is. Egykori palotája állítólag hét emelettel és ezer szobával büszkélkedett, külön épületben fogadta a színe elé járuló alattvalókat, és egy másikban tartotta tanácskozásait. A templomok közül egyértelmű túlsúlyban természetesen a buddhista szentélyek, a zárt kupola alakú dagobák vagy sztúpák vannak, de a vallási tolerancia bizonyítékaként számos hindu templom és szobor is fennmaradt.

Az épületek két fontos tartozéka a guardstone és a moonstone, vagyis holdkő. Előbbi általában törpe és/vagy kígyóforma dombormű, a gonosz szellemek távoltartására szolgál, utóbbi pedig tulajdonképpen egy állatalakokkal díszített, félkör alakú lábtörlő. Mindkét fajtából a legaprólékosabban kidolgozottak a város vallási központjában, a Quadrangle-ben találhatóak. Több fontos építmény is található itt - a Sri Lanka-i buddhizmus legfontosabb relikviáját, Buddha fogát Polonnaruwában őrizték, időnként továbbköltöztetve egy újabb, fontosabb vagy díszesebb templomba. Ádámmal ma egyébként arról gondolkoztunk, vajon hogyan történik egy-egy szent fölaprózása a versengő kolostorok, szerzetesrendek és templomok között, és vajon mennyire érzik ezt a véres elosztást méltóságteljesnek és tiszteletre méltónak a fontos emberre nézve a hívek.

A Quadrangle építményei közül ma már csak egynek van teteje: sajnáltuk is nagyon, amikor zuhogni kezdett, úgy rendesen, trópusi módon, hogy egy négyzetcenti ruha nem maradt szárazon, és az útikönyv is ronggyá ázott a vízhatlan hátizsákban. Nekem legalább akkora mázlim volt, hogy míg Ádám és a francia lány egy hangyabolyban topogtak az eresz alatt (de ezt már csak akkor vették észre, mikor fejbúbig telemászták őket a hangyák, és egyszerre, vezényszóra csípni kezdtek), én csak azon morgolódtam, hogy miért éppen ma kellett tiszta ruhát felvennem. A nagy zuhé után tanakodtunk, hazaugorjunk-e átöltözni, de szerencsére elvetettük az ötletet: az időjárás ugyanolyan változékony maradt, mint az előző napokban volt, csak az arányok változtak kevéske napsütésre és sokszori, nagyon intenzív hideg zuhanyra.

A távolabbi, nem annyira jelentős romokhoz érve szerencsére megritkultak a turistacsoportok és a lelkes osztálykirándulók is. Annyira, hogy a szinte teljesen benőtt, egy keskeny és meredek ösvényen megközelíthető, jó nagynak indult, de végül befejezetlenül maradt dagobánál már csak hármasban csörtettünk át a gizgazon. Látnivaló nem sok akadt, de az aznapi hőstettet kipipáltuk, majd hazatekertünk.

Igaz, hogy második este nem voltunk annyira elragadtatva az ellátástól, de az előző esti vacsit muszáj megemlítenem: a pálmafák alatt terített, gyertyafénnyel megvilágított asztalok vártak minket, svédasztalos menüvel: nagyjából 8-10 fajta kaja, egy kivételével az összes húsmentesen, friss ananászlével és gyömbérsörrel leöblítve. Az ellátásra és a háziasszony kedvességére a Palm Garden Guesthouseban igazán nem lehet panasz, csak ahogyan a tripadvisoros hozzászólások is ajánlják, a tulajjal nem szabad szóba elegyedni. Mi még olcsón megúsztuk a kapatos szócséplést: mindössze annyi történt, hogy a megígért ingyenes fuvar a buszmegállóba meglepően sokba került, de a leírások alapján akadtak, akik sokkal rosszabbul jártak.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése